20121011

Bonobo eller chimpans?

Alfahannar. Ledare som slår sig för håriga bröst. Den starkaste vinner med hjälp av aggression och slagsmål. Så ser många på apor och därmed på oss.

Det finns de som använder vissa chimpansbeteenden som referens, som något naturligt vi inte kan värja oss mot. Som om det är ofrånkomligt att leva i hierarkier med en alfahanne på toppen. Som om aggression är det naturliga sättet att lösa konflikter.

Men tänk om apan bonobo (Pan paniscus) hade varit lika känd som apans chimpans (Pan troglodytes). Då hade bilden varit helt annorlunda.


Bonobo group hug av Laggedonuser


Bonoboerna använder inte aggression för att lösa konflikter. De använder sex. Där finns inga alfahannar. Honorna är de som styr och de gör det genom samarbete. Och apropå naturlighet - homosexualitet sägs ibland vara onaturligt eftersom andra djur inte har sex mellan samkönade. I så fall är även bonoboerna onaturliga. De gnuggar med njutning genitalier med så många som möjligt. Honor med honor, honor med hanar och hanar med hanar.

Nauren innehåller så mycket. Vad som är naturligt och inte går inte att säga med enkelhet. Och som Lasse Berg skriver i den utmärkta boken Gryning över Kalahari, är det inte ens givet att det som är naturligt är bra.

Det verkar roligare och mer fridfullt att leva som bonobo än som chimpans, men roligast är nog att leva som en människa som förstår att vi inte behöver låsa oss vid vad som anses "naturligt".

No comments:

Post a Comment