20130205

Dags för plan C...

Efter lång väntan och många påminnelser från mig har jag nu fått besked från TreBöcker - de kommer inte att ge ut Ursus.
Ledsamt förstås, speciellt med tanke på hur länge jag väntat på svar, men jag känner mig ändå glad att jag har fått besked. Allt är bättre än att gå och vänta.Vänteläget för detta manus har varit mycket långt, som ni som följer "Nästa skrivprojekt" vet. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag borde ha skickat till flera förlag på en gång istället för att starta om processen varje halvår... (Vanligen brukar förlag säga att de ger besked inom 3 månader - av olika skäl har det tagit längre tid för de två förlag jag har varit i kontakt med att komma till beslut.)

Det positiva som jag kan ta med mig från väntetiden på Tre Böcker är de ord som förläggaren skickade med mig:
Jag tycker att det är en fascinerande berättelse. Mitt råd är att du kontaktar ett annat, större förlag som har möjlighet att marknadsföra den. Det är mycket svårt att ge ut romaner idag.
Hon sa också att de äldre lektörerna (jo, hon sa faktiskt så, skojigt med fackuttryck) tyckte mycket om manuset och att de inte ville lägga det ifrån sig. De yngre lektörerna kände dock att det var för mycket, lite splittrat. (Ursus är ett mer komplext manus är Jenny, Jenny med flera trådar som kommer ihop i slutet - jag gillar sådana upplägg men förstår att det kräver en del av läsaren.)

Nåväl, det är bara att vippa upp igen, dags för plan C.

Plan C innebär att jag kontaktar ett förlag som en vän tipsade om (jag skickade just manuset till dem) och jag överväger att skicka till ett par förlag till inom några veckor om jag inte har hört något. Och om inte det går vägen finns en plan D också...

 

5 comments:

 1. Hej Annika
  Glöm inte att även Stieg Larssons böcker inte dög åt Piratförlaget medan Norstedts nappade direkt med känt resultat.
  Ursus är bättre.Kanske den skall bli film direkt?
  Hälsar
  olle&Monica

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, det finns många exempel på nu etablerade författare (Astid Lindgren, John Grisham, J.K. Rowlings med flera) som blev refuserade innan de hittade förlag som ville samarbeta med dem och ge ut deras böcker. Så det är bara att fortsätta, jag tycker bara att det tar så lååång tid, men om det gör att jag hittar rätt förlag till slut är det naturligtvis värt väntetiden.

   Delete
 2. Vippa upp igen... Bra, Annika!
  Är det kanske ljudbok man ska satsa på för att sticka ut lite? Lättillgängligt format för jäktade, och inte så stort utbud att försvinna i. Idé för att sticka ut ytterligare: Varje nytt kapitel läses av en ny röst; matcha röst och kapitel baserat på önskat stämningsläge. Du kan få låna den idén av mig. Vilka röster i din nära eller fjärran omgivning skulle du vilja använda? Att läsa in ett enda kapitel borde vara avsevärt mindre krävande än att läsa in en hel bok? Proffs och talangfulla amatörer kan varvas om vartannat. Detta ovanliga (?) koncept kan bli det som säljer boken, en ingång till att upptäcka att du skriver härliga berättelser. Och så behöver omslaget väljas/utformas med omsorg. Kanske är det billigare att producera ljudböcker än pappersböcker? Eller är det tvärtom? Ursus - en kapitelstafett, nu på iTunes, Spotify, osv. Vilka uppläsare vill du höra mer av (i nästa bok)? Rösta på dina favoriter, på Annikas LoL!

  ReplyDelete
 3. Oj, jag blev Anonym. Det var jag som skrev ljudboksinlägget. /Hans

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för idén Hans! Jag har funderat på det här med ljudbok, om inte annat så för Jenny, Jenny, men det är definitivt ett nytt grepp att byta inläsare hela tiden! Jag har funderat på det här med att spela in med tillräckligt bra ljud. Behöver man hyra in sig i en studio eller går det att lösa med hyfsat bra egen utrustning? Du som spelar in musik ibland kanske har idéer om det också?

   Delete