20130214

Amputation eller fluglarver?

När jag hör ordet kallbrand tänker jag på TV serien Raskens. Jag tyckte det var hemskt när han fick kallbrand och de pratade om amputation.
Människor med kallbrand amputeras även idag, trots att det finns andra behandlingsformer.

En alternativ metod är "Maggot therapy" eller biologisk terapi. Den går ut på att använda sig av flugors benägenhet att äta upp död vävnad. Det vill säga, om man lägger speciella fluglarver på området med kallbrand och sätter på bandage, kommer de snart att äta upp den döda vävnaden men lämna den friska orörd. Kallbranden stoppas. Detta har varit känt sedan mycket länge.

Maggots


Äckligt? Ja visst, men den drabbade får behålla sina ben (eller var man nu har kallbranden).

För ett par månader sedan lyssnade jag på vetenskapsradion. De pratade om en lyckad - äckelvarning -  bajstransplantation.

Jag satt i bilen och lyssnade och kände "Usch, usch, usch!" samtidigt som jag tänkte:

"Vad fantastiskt, så enkelt! Ta bajs från en människa med friska tarmar och bota en människa med sjuka tarmar!

Ni som inte är så lättäcklade kan läsa om ett exempel här: en dams tarmflora slogs ut efter en antibiotika kur. Hon gick ner 27 kilo på 8 månader och fick sitta i rullstol eftersom hon inte hade någon ork. Antibiotika kurer sattes in. Så fort de tog slut kom problemen tillbaka.
Till slut sprutade man in bajs från den friska maken in i hennes tarm. Dagen efter var hon frisk.

Så enkelt.

Kanske är det lättare för oss att tro på mediciner som är framtagna på kemisk väg, att tro mer på operationer utförda av läkare i vita rockar än på gammal känd kunskap, kunskap som kanske kommer från andra än akademiker.

Men varför gå över ån efter vatten?  Varför krångla till det när enkla, naturliga lösningar finns?

Så vad skulle du välja? Amputation eller fluglarver?

2 comments:

  1. Visst är det häftigt! Larver gör rent i infekterad sår med risk för amputation. Kallbrand beror ju på celldöd och iomd dör vävnad. Det visste jag inte att man fixa. Fantastiskt! Larvnehandling har jag inte varit med om men däremot socker i aår, torka ut med hårfön, infart inne i förbander, som man spolar in koksalt i såret. Detta på 80-90-talen. På high tech Karolinska behandlas svårbehandlade sår och invasiva bölder i trycklammare. Progress! Och det kommer mya grejer hela tiden!

    ReplyDelete
  2. Hade helt klart valt fluglarverna, vill ju behålla sina lemmar. Sedan är ju gamla kända vetenskaper inte alltid det absolut säkraste metoden heller. Folk dog ju som flugor förr i tiden när "läkarna" testade sig fram med olika metoder. Så man är ju kluven :-)
    Men i detta fall så är det klart fluglarverna som vinner mark.

    ReplyDelete