20130130

Jag vill jobba med människor

Denna slogan såg jag får många år sedan. Det var en slogan med syftet att få elever att välja utbildning inom vården.
"Jag vill jobba med människor - därför jobbar jag inom vården!"
Jag undrade redan då vad de som skrev detta tror att vi ingenjörer jobbar med.
Robotar? Verktyg? Datorer?

Precis som jag sa till den trevliga grupp elever som jag pratade för i morse, på Career day för The International High School of the Gothenburg Region, så är det (naturligtvis) så att även ingenjörer arbetar "med människor". I mycket hög grad till och med.
Många av oss jobbar med produkter som används av människor och därmed behöver vi förstå och kanske jobba med användarna. Men framförallt jobbar vi med människor när vi tillsammans löser de problem som uppstår när vi tar fram nya produkter, tjänster eller idéer.

Många av mina vänner är läkare. De är ansvariga för att bedöma, helst snabbt, vilken sjukdom någon lider av och hur den kan behandlas. Naturligtvis rådgör de med andra läkare ibland, eller med annan vårdpersonal. Men ofta står de där själva när de ska komma till beslut.

Vi ingenjörer jobbar väldigt ofta tillsammans, dels för att problemen vi jobbar med är för komplexa för att hanteras av en enda person, dels för att vi vet att  vi tillsammans kan hitta så mycket bättre lösningar än om vi jobbar var och en för sig. För att inte tala om att det är roligare att jobba - och lyckas -  ihop.

Moderaterna gjorde en kupp när de började kalla sig ett arbetarparti - en titel Socialdemokraterna dessförinnan hade haft monopol på.

Kanske ska vi göra likadant när det gäller att förklara vad ingenjörer arbetar med:
"Jag vill jobba med människor - därför är jag ingenjör!"
Eller som jag avslutade dagens presentation idag:

Engineering = solving problems, together


5 comments:

 1. Bra inlägg. Självklart är det så.
  /olle

  ReplyDelete
 2. Klockrent inlägg! Precis så svarade jag till mina gymnasiekompisar på återträffen när jag sa att jag var ingenjör och de sa "Nej, jag ville hellre jobba med människor". Att jobba som ingenjör är ju dessutom det kreativaste och roligaste sättet att jobba med människor dessutom :)

  //Nina

  ReplyDelete
 3. Vi verkar ha en del att arbeta med där eftersom så många har bilden att vi inte jobbar "med människor" - en del verkar tro att vi sitter en och en i en "cubicle" och kodar för oss själva...

  ReplyDelete
 4. Håller med, dessutom är det väldigt roligt att jobba med ingenjörer när man inte är det själv, speciellt de som är lite mer specialiserade. Eftersom jag själv är generalist så inser man hur olika man ser och tänker på saker och ting.
  http://www.youtube.com/watch?v=Pf70HglUMYA
  Ha de gott
  Monika

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kan nog stämma, efter min föreläsning på gymnasiet pratade jag med en annan föreläsare som var kommunikatör. Hon berättade hur hon hade tipsat en lärare om att det är bättre att säga till tonåringar att det skulle beskriva en moppemotor istället för att säga tvåtaktsmotor. Hur så, sa jag, det är ju samma sak.

   ... Jo, jag vet, jag missade poängen helt och hållet. Att jag vet att det är samma sak innebär inte att alla vet det. Så ibland kanske vissa saker verkar komplicerade fast de är enkla bara för att vi använder olika språk...

   Delete