20130117

Visst finns det jobb!

Hur kan jag skriva så, när arbetslösheten i Sverige är 7,5 % med en ungdomsarbetslöshet på 22,6%?*

Hur kan jag skriva så när jag arbetar på ett företag som just nu varslar 1500 personer?

Mitt företag har varslat förut. Då var den officiella anledningen "arbetsbrist". Vilket skämt. Hur kunde det kallas arbetsbrist när vi samtidigt ombads jobba över för att klara av projekten och leverera det som var utlovat till kunderna?

Och hur är det på äldreboendena tror ni? För lite att göra? För många som lägger för mycket tid på att umgås med vårdtagarna? För att inte tala om all personal på förskolor i vårt land som har så lite att göra att de rullar tummarna hela dagen. Och inte finns det väl något skräp på gatorna i våra städer som behöver plockas upp?
Det är klart att det inte är brist på arbete, eller jobb att göra. Det är brist på pengar, inget annat.Håller jag på och leker med ord nu igen? Kanske. Men jag tycker att det är viktigt att kalla saker vid sina rätta namn. Eller som engelsmännen säger: Call a spade a spade. Tydlighet gör det lättare att lösa problem, eller
 A problem well-stated is half-solved
som Charles Kettering, head of reseach på GM lär ha sagt.

Det känns inte som att vi förstår problemets natur när vi pratar om att "skapa" arbetstillfällen. De som levde för några generationer sedan skulle inte tro sina öron. Skapa arbeten? Har ni fått fnatt?

Det är inte brist på jobb. Det är (en upplevd) brist på pengar det handlar om.

Frågan är kanske inte hur vi ska kunna få eller behålla ett jobb. Det kanske är roligare att ställa sig frågan
Vad kan och vill jag göra som någon vill betala mig för?
 Vem vet, det sättet att tänka kanske ger upphov till en fantastisk ny affärsidé?


*Enligt SCB i nov 2012

6 comments:

 1. Så rätt du har.
  Tycker
  olle

  ReplyDelete
 2. Gunnel Axelsson18 January, 2013 08:08

  Bra vinkling Annika. Gillar ditt inlägg.
  Gunnel

  ReplyDelete
 3. Tankeväckande inlägg Annika, mycket bra!

  ReplyDelete
 4. Huvudet på spiken, du är så klok Annika!
  /Monika

  ReplyDelete
 5. Visst är det så. Det är inte heller något problem att rekrytera rätt medarbetare. Det handlar om en ren ovilja att höja lönenivån till rätt nivå. Jobb finns och uppgifter blir inte utförda pga att man "stramat åt och slimmat" organisationen.
  Hur vänder vi det??  ReplyDelete
  Replies
  1. En sak som nog skulle underlätta är om fler organisationer/företag/landsting skulle tänka på det Warren Buffet lär ha sagt - att alltför många blandar ihop kostnad och värde. Många minskar sina kostnader så mycket att de inte längre genererar värde. Om man gör måltiderna på äldreboendena extremt billiga blir de till slut helt värdelösa - men det glöms ibland bort i kostnadsminskningens iver. Jag tror att det skulle bli bättre för alla om vi fokuserade på värdet och sedan hanterade kostnaderna med förnuft.

   Delete