20180612

Hur kom konsten in i ditt liv Anki Knuts?

I min föreläsning Gör det du vill - inte det du hinner pratar jag om Spilltid. Den där tiden som bara försvinner, för att vi inte har ork att använda den till det vi vill. Speciellt inte till sådant som kräver kreativitet.

Det finns de som prioriterar sin kreativitet och som ser till att använda sin tid till det. Anki Knuts är en av dem.

I det här inlägget frågar jag Anki Knuts, som ställer ut sin konst på Visst har du tid evenemanget på lördag 16 juni, hur konsten kom in i hennes liv och hur hon gjorde plats för den.


Hur kom kontsnärskapet in i ditt liv? 

Jag har nog skapat ända från 10-12 årsåldern då jag först började sy egna kläder. Senare fick jag mitt första staffli och mina första målardukar.

Anki har studerat konst både på på hel- och deltid på Domens konstskola, KVs konstskola och Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK.

Anki är också utbildad Fritidspedagog och har kombinerat sitt konstnärskap med att arbeta som bildlärare och konstpedagog. Nu arbetar Anki på kulturskolan i Lerum där hon startade upp en konstverkstad för barn och ungdomar för 17 år sedan.

Vad är din passion?

Jag brinner för att inspirera barn, ungdomar och vuxna i konstnärlig verksamhet! Jag har haft utställningar under åren och jag är med i Södra Bohusläns konstvandring under fyra dagar varje påsk.  Att möta besökare under de dagarna ger mig inspiration för fortsatt konstnärligt arbete.

Vad är det som lockar dig med de konstformer du arbetar med?

Jag är utbildad textilkonstnär så jag jobbar mest med akvarell, collage och fritt broderi på sidentyg som jag målar på. 

Akvarellens direkthet och skira poetiska uttryck vill jag också förmedla i mina textilbilder.
Jag målar på sidentyg och använder sedan nålen, tråden och stygnen för att förstärka färgen och formerna. Jag arbetar också med mönster på bilderna.
När jag arbetar med collage använder jag mig av bland annat papper, tyg, trådar, guld och silver. Det kan ibland ge ett tredimensionellt uttryck som tilltalar mig.

Hur hittar du tid i din vardag till att både arbeta, vara mamma och skapa konst? 

Jag tror att jag är ganska bra på att göra det jag vill och inte det jag måste. Har under många år jobbat deltid som konstpedagog och sedan med mitt konstnärliga arbete. Framförallt de sista fem åren då jag jobbar 40% på kulturskolan och resten hemma i min ateljé.

Att skapa är ju mitt främsta intresse så på något sätt har det gått hand i hand med mitt fasta arbete och familjens behov. Jag har nog under hela mitt liv varit bra på att prioritera det som är lustfyllt så mycket som möjligt! Det roliga segrar oftast över det tråkiga.

(Det senare märks väl när man träffar Anki - skrattet bubblar hela tiden fram!)

Kan du berätta något om någon av dina tavlor?

Mina tre senaste utställningar representerar mitt konstnärliga arbete:

”Drömmen om det stora i det lilla”
"Öppna ditt vackra hjärta” och
"Mina drönska tankar"

Här är en detalj från en större bild som heter just Mina drömska tankar. Det är en tavla med sidenmåleri och fritt broderi.


På lördag 16 juni har du möjlighet att träffa Anki Knuts på Kvarnen i Kungälv på evenemanget Visst har du tid!

No comments:

Post a Comment