20140226

Om Lukas hade varit en liten flicka...

...hade det varit väldigt lätt att säga:

Ja, där ser man, flickor

 • är mer försiktiga
 • har lättare för att uttrycka sig
 • tar snabbare till gråt
 • tycker mer om gosedjur
 • är mer lättskrämda
än pojkar.

Men nu är min lille Lukas inte en flicka utan den yngste av mina tre söner; en helt underbar liten pojke som förutom alla ovan egenskaper också tycker mycket om Starwars, att spela Minecraft, leka med svärd och göra Ninja-snurrar. 

Jag är glad att jag har tre olika killar som dagligen visar att vi alla är individer, så mycket mer komplexa än vad attribut som kön, hudfärg eller etnicitet kan uttrycka.


Nästa gång du är på väg att säga, "ja där ser man att flickor/pojkar/svenskar/ungdomar/muslimer/... är på det ena eller andra sättet", tänk en vända till. Om du öppnar ögonen lite mer kommer du att se exempel som motsäger precis det du har tänkt säga.

Tack och lov. Livet blir så mycket mer spännande så.


4 comments:

 1. Bilden du har här är från Narvik,statyen heter lekande barn,och han längst bak bor i Skjomen och är väl runt 55 års åldern nu.
  camılla Sandvoll. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad roligt Camilla! Det visste jag inte, jag bara letade efter en passande bild på Google Images Lekande barn. Roligt att du vet mer om den. Intressant också att statyn kanske är runt 50 år och att det då var mer normalt att leka nakna tillsammans. Någonstans har den oskulden försvunnit sedan dess.

   Delete
 2. Mycket tänkvärt. Det svåra är att agera därefter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är därför det är så bra med påminnelser i vardagen!

   Delete