20120830

Ignorance is not the problem...


...preconceived ideas is.

Detta säger Hans Rosling, en av årets 100 mest inflytelserika personer enligt tidskriften TIME.
Det vill säga, förutfattade meningar är värre än okunskap. Att fördomar fördummar vet vi nog alla, men det han säger går djupare än så. Att vara övertygade om att vi vet något som vi faktiskt inte vet, är värre än att inte veta alls.

Hans Rosling visar att många har förutfattade meningar om hur världen ser ut nu, baserat på det de fick lära sig för länge sedan, trots att enormt mycket har hänt, och fortfarande händer, sedan dess.


Med hjälp av statistik, en härlig svengelska och massor med entusiasm visar han både hur världen har förändrats och hur lite de flesta av oss vet om detta.

Han inleder föreläsningen med att berätta att hans toppstudenter fick sämre resultat än en grupp chimpanser när det svarade på fem frågor. I föreläsningen kan du själv se frågorna han ställde.
Vet du mer än chimpanserna?
Vet du vad du inte vet?

Lyssna gärna på TED föreläsningen som tar ca 20 minuter.

Ni som har lyssnat på min föreläsning Gör det du vill - inte det du hinner, vet att ni kan välja på att göra det nu, att "göra det nu sen" eller helt enkelt bestämma er för att inte göra det alls utan att ha dåligt samvete för det! Okunskap är som sagt helt OK - så länge vi är öppna för att vi faktiskt inte vet!No comments:

Post a Comment