20120509

Stora hakor

Detta inlägg finns numera också som en annikaslolTBT-video.

Jag läste just i den utmärkta tidskriften TIME att "chinplants", eller kirurgi för att göra hakan tydligare, har ökat mer än bröstförstoring, fettsugning och botox tillsammans från 2010 till 2011.Väldigt många av de som vill göra om hakan är män, så plastkirurgin har hittat en ny och växande marknad.
Än sen då? Alla företag satsar ju på att hitta nya marknader det är väl inget fel i det?
Visst är det bra att företag tjänar pengar. Företag som tjänar pengar ger lön till sina anställda och de kan i sin tur betala skatt. Skatt som går till sådant vi alla behöver förr eller senare i våra liv, som skolor, vård och vägar.

Det jag undrar över är om det verkligen är bra även när sättet företagen tjänar pengar på innebär att vi mår dåligt?
Vadå? De som köper sig större bröst eller hakor gör det ju just för att bli snyggare och må bättre?
Jovisst. Men det ska mycket till för att någon ska vilja genomgå en operation och dessutom betala dyrt för den. Så för att man ska vilja utnyttja dessa produkter behöver man tycka riktigt illa om sin kropp först. Så ju fler som är missnöjda med sina lår, bröst, hakor, vadmuskler och så vidare, desto fler potentiella kunder för plastikkirurgerna.

Inte undra på att mycket av reklamen går ut på att få dig att ogilla din kropp. Många, många miljoner läggs varje år på att göra oss missnöjda med oss själva. Det är inte lätt att värja sig. Men om du ändå vill försöka, kan du tänka på följande:

Skönhet ligger i betraktarens öga. Om du ändrar på något hos dig kanske du tar bort det där som många tycker är så fint med just dig.
Att vara missnöjd med en frisk kropp är ett lyxproblem. Om du av någon anledning behöver kämpa dagligen för din överlevnad är utseendet på din käklinje inte speciellt relevant.
Låt dig inspireras av Pinks Fuckin' Perfect och Augileras Beautiful och av Adbusters som jag har lånat nedan bilder från:
Eller varför inte följande:


In a society where profit is made from people feeling bad about themselves, it is a rebellious act to like yourself.

Let´s be rebels!2 comments:

 1. Ja, frågan är om det är så bra att ha det så bra... Behöver vi en viss mängd bekymmer så att vi skapar dem själva om vi egentligen inte har dem? Men om tillräckligt många har det bra så använder förhoppningsvis några av dem tiden till bra innovationer:-)
  /Lisa

  ReplyDelete
 2. Hej Lisa!
  Jag har funderat på samma sak. Det verkar som om vi skapar problem om vi inte har några. Eller är det så att vissa skapar oviktiga problem för att slippa hantera de riktigt jobbiga problemen, som en slags avledande manöver?
  I vilket fall som helst så hoppas jag som du att de flesta använder sin lyckosamma tillvaro på ett bra sätt för sig själva och andra istället för att oroa sig över saker som inte är värda att oroa sig för.

  ReplyDelete