20130418

Konsten att koka en groda

Hur kokar man en groda?
Man kan inte stoppa den i kokande vatten - då hoppar den ut direkt. Tricket är att stoppa i den i kallt vatten och sedan långsamt öka värmen.
Photo by Frank Winkler


Ni förstår säkert att jag inte förordar att någon ska koka grodor. Men jag tycker att det är en bra metafor för vad som händer när vi låter små saker passera, för att sedan bli förvånade när vattnet har blivit skållhett.

Det är lätt att reagera och förfasa sig när det kokar för fullt. När nynazister marcherar på gatan, när män med lasersikte skjuter prick på människor som ser annorlunda ut än de själva, när moskéer bränns ned.

Men reagerar vi tillräckligt snabbt när vattnet bara värms upp lite grann? När kommentarerna är oskyldiga och kanske lite komiska?
"Judar är duktiga på att placera pengar."
"Araber kan det här med att köpslå."
Eller som jag har sett på ett par dekaler nyligen (antagligen som reaktion på Uppdrag Gransknings reportage om Åkeribranchen): "Föraren av det här fordonet betalar skatt i Sverige!"

Inget allvarligt. Men vattnet blir lite, lite varmare. Så lite att vi inte tänker på det. Så lite att vi börjar tycka att nästa nivå av kommentarer är okej.

"Vi behöver ställa krav på att invandrarna lär sig svenska." 
"Det är inte de som är blonda och blåögda som gömmer de papperslösa"
"Massinvandringen hotar vår välfärd."  

Några grader till. Tillräckligt för att det ska kännas obehagligt, men inte tillräckligt för att reagera. Plötsligt blir det okej att säga saker som:
"Hur mycket invandring tål Sverige?"
"Du, innan du går på tunnelbanetåget vill jag se ditt leg."
"Invandrare som begår våldsbrott ska tamejfan utvisas!" 
 Plötsligt sjuder vattnet. Grodan mår dåligt och vi som ser dess ångest gör det också.

När det börjar koka reagerar vi ofta. Grodan försöker hoppa ut, vi kanske är tillräckligt många för att ta bort kastrullen från plattan, tillräckligt många för att undvika en katastrof.

Men vi behöver inte vänta så länge. Vi kan alla se till att temperaturen inte vrids upp överhuvudtaget.

Vi kan tänka efter ordentligt, tänka på vad vi säger, hur vi uttrycker oss.

Vi kan lyssna på andra och lära oss när vi behöver säga ifrån och inte bara rycka på axlarna.

Tillsammans kan vi se till att varje individ får leva i en skön och behaglig temperatur, tillsammans med andra glada grodor.






4 comments:

  1. Viktig observation och viktig insikt. Gränsdragning är svårt. 7-åringen fick mig att fundera häromdagen med följande kommentar "Mamma, om det inte är något fult att vara bög, varför får jag inte ropa bög på skolgården då???". Ja, hur förklarar man det?

    / Terese W

    ReplyDelete
  2. Intressant fråga, det är spännande det här med ord. Visst kan vi förklara att det viktiga är hur vi använder ordet. Så länge som vi menar väl och uttrycker oss med respekt går det bra. Jämför: "Jag undrar hur det är att vara bög" jämfört med "Vilka skor du har, är du bög eller?"
    Men det finns en dimension till - hur orden tolkas av den man pratar med / om. Som när jag gick med min mellanson när han var i tre-fyra årsåldern och han plötsligt utbrister: "Vilken tjock gubbe!" när vi på gångbanan mötte en - ja, tjock gubbe. För min pojke var det ingen värdering, bara ett konstaterande, något fascinerande. Men hur mannen vi mötte kände sig vet jag inte.
    Vi kanske bara kan säga att vi behöver prata med och om varandra på ett respektfullt sätt och vara försiktiga med ord som ibland används som skällsord även om ordet i sig är neutralt.

    ReplyDelete
  3. Du har nog, tyvärr, fått det hela om bakfoten. Det är den pågående smygislamiseringen av Sverige som kan liknas vid att koka en groda. Sätter vi inte stopp nu för massinvandringen av lycksökare, som av de svenska skattebetalarna avkrävs livstids försörjning och av vilka många är islamister som bara väntar på att starta jihad i vårt land, kommer vi snart att vara kokta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anonym,
      Ordet du använder; "smygislamisering", är ett annat uttryck för samma metafor. Om något sker smygande kanske vi inte märker det förrän vi kokar. Och det är många som liksom du är oroliga för att det håller på att ske.
      Det är också därför många av er som är rädda försöker få andra att tro att vattnet är varmare än det är, genom att använda ord som massinvandring, lycksökare, livstids försörjning och så vidare.
      Det är viktigt att vi förblir ett sekulariserat land med religionsfrihet och vi får tillsammans arbeta på att inte höja temperaturen eller, få temperaturen att verka högre än den är, för att få fram reaktioner bottnade i rädsla. Rädda människor fattar inte genomtänkta beslut. Ett bra sätt att minska din, och andras rädsla, är att ta del av den information som gapminder.org tillhandahåller.

      Delete