Hur kokar man en groda?
Man kan inte stoppa den i kokande vatten - då hoppar den ut direkt. Tricket är att stoppa i den i kallt vatten och sedan långsamt öka värmen.
Photo by Frank Winkler
Ni förstår säkert att jag inte förordar att någon ska koka grodor. Men jag tycker att det är en bra metafor för vad som händer när vi låter små saker passera, för att sedan bli förvånade när vattnet har blivit skållhett.
Det är lätt att reagera och förfasa sig när det kokar för fullt. När nynazister marcherar på gatan, när män med lasersikte skjuter prick på människor som ser annorlunda ut än de själva, när moskéer bränns ned.
Men reagerar vi tillräckligt snabbt när vattnet bara värms upp lite grann? När kommentarerna är oskyldiga och kanske lite komiska?
"Judar är duktiga på att placera pengar."
"Araber kan det här med att köpslå."
Eller som jag har sett på ett par dekaler nyligen (antagligen som reaktion på Uppdrag Gransknings reportage om Åkeribranchen): "Föraren av det här fordonet betalar skatt i Sverige!"
Inget allvarligt. Men vattnet blir lite, lite varmare. Så lite att vi inte tänker på det. Så lite att vi börjar tycka att nästa nivå av kommentarer är okej.
"Vi behöver ställa krav på att invandrarna lär sig svenska."
"Det är inte de som är blonda och blåögda som gömmer de papperslösa"
"Massinvandringen hotar vår välfärd."
Några grader till. Tillräckligt för att det ska kännas obehagligt, men inte tillräckligt för att reagera. Plötsligt blir det okej att säga saker som:
"Hur mycket invandring tål Sverige?"
"Du, innan du går på tunnelbanetåget vill jag se ditt leg."
"Invandrare som begår våldsbrott ska tamejfan utvisas!"Plötsligt sjuder vattnet. Grodan mår dåligt och vi som ser dess ångest gör det också.
När det börjar koka reagerar vi ofta. Grodan försöker hoppa ut, vi kanske är tillräckligt många för att ta bort kastrullen från plattan, tillräckligt många för att undvika en katastrof.
Men vi behöver inte vänta så länge. Vi kan alla se till att temperaturen inte vrids upp överhuvudtaget.
Vi kan tänka efter ordentligt, tänka på vad vi säger, hur vi uttrycker oss.
Vi kan lyssna på andra och lära oss när vi behöver säga ifrån och inte bara rycka på axlarna.
Tillsammans kan vi se till att varje individ får leva i en skön och behaglig temperatur, tillsammans med andra glada grodor.