20130123

Äsch, jag är så dålig på matte...

När jag läste på Chalmers fanns något som kallades MTS (Människa, Teknik, Samhälle) dagar. Det var meningen att vår tekniska utbildning skulle kompletteras med information om det samhälle vi lever i.

En av mina mattelärare var mycket upprörd över att dessa dagar stal tid från våra vanliga ämnen samtidigt som "de som läser humaniora minsann inte ens behöver kunna skillnad på plus och minus!"

Ofta anses det helt okej att vara okunnig inom matematik och naturvetenskap men skamligt att inte veta när Gustav Vasa kröntes eller vilka länder Österrike gränsar till. Trots att de flesta har nytta av att förstå skillnaden på ett lån med 2,5% ränta och 6,5% ränta.

Kanske beror det på att många har fått för sig att matematik är svårt eller till och med onödigt. "Jag behöver inte kunna räkna, det finns ju miniräknare." Med samma resonemang behöver man inte lära sig historia heller - det är ju bara att Googla...

Kanske är det bara själva konceptet matematik som vissa uppfattar som skrämmande. Många anser sig dåliga på matte men kan vara duktiga på att skapa stickmönster vilket inkluderar en hel del tillämpad matematik - utan att de ens tänker på det. Hör mer om det här på Vetandets värld!



Vi kan alla ha nytta av att förstå matematik, åtminstone grundläggande matematik. Och det behöver inte alls vara svårt. Som en vän och kollega en gång sa: "Om jag inte förstår något, så är det för att den som förklarar inte gör det bra." Detta har man tagit fasta på i boken: Östberga Komvux där man har gjort annorlunda mattetal. Vad sägs om det här:

Full och kåt kan du tänka dig att ligga med 95% av det motsatta könet. I nyktert tillstånd är motsvarande siffra 5%. Hur många kan du supa snygga i ett rum med 60 personer av det motsamma könet?
Det finns de som älskar matematik och är duktiga på att lära ut det.
Chalmers erbjuder till exempel gratis hjälp i matematik, fysik och kemi för gymnasister, drop in i Chalmers  bibliotek. Om man inte bor nära Chalmers i Göteborg finns Mattecentrum som erbjuder gratis räknestugor i 17 städer.

Och om man inte vill ta sig någonstans alls finns, som vanligt, nätet. Välj gärna någon av Khanacademy's lektioner som den här lektionen om %. På Khanacademy finns också lektioner i andra ämnen - helt gratis och tillgängligt för dig när som helst!

Så bestäm dig inte för att du klarar dig utan mattekunskaper eller att matte är svårt. Om du inte har förstått är det för att de som har förklarat inte har gjort det tillräckligt bra eller kanske för att du låste dig vid att du är så dålig på matte att du inte ens försökte...

4 comments:

  1. Jag valde gymnasieutbildning utifrån att slippa matten. Tyckte aldrig att de riktigt lyckades förklara i skolan vad jag skulle ha det till.
    I vuxen ålder läste jag in och det gick jättebra! Knäckfrågan är nog att kunna förmedla varför det är nyttigt! Det lyckades väl inte alltid när det gäller historia heller förstås...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, det är svårt att känna sig motiverad om man inte vet varför man lär sig / gör något. Jag hade svårt att inse vikten av historia tills jag insåg att vi kan förstå oss själva och varandra bättre om vi vet vad som har hänt tidigare. Då kan vi också lära oss av historien och göra vår framtid bättre!

      Delete
  2. Nej, precis. Bra kommentar. Det är ofta Matten som ifrågasätts och ska motiveras, fast vi räknar något varje
    dag. Övriga ämnen tycks kunna accepteras utan större motivering?
    Lisa

    ReplyDelete
  3. Hmm, jag vet inte hur det kommer sig. Matte har - helt felaktigt - fått en stämpel som svårt och till och med onödigt. Det är synd eftersom en hel del dörrar stängs för de som bestämmer sig för att de inte kan / vill förstå sig på matematik.

    ReplyDelete